


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Πόσα είδη τζακιών υπάρχουν;
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ ΑΠΟ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΟ
Είναι η πιο απλή και διαδεδομένη περίπτωση τζακιού με το χαμηλότερο ποσοστό απόδοσης περίπου 10%
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ ΜΕ ΜΑΝΤΕΜΙ
Ο βαθμός απόδοσης της εστίας κυμαίνεται περίπου στο 20% λόγω της διοχέτευσης θερμού αέρα στο χώρο με την βοήθεια περσίδων (αερόθερμο τζάκι)
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ
Κλειστές εστίες με εξαφανιζόμενη ή ανοιγόμενη πόρτα αποτελούν μερικές από τις προτάσεις της εταιρίας μας ώστε να μετατρέψουν το τζάκι σας σε εστία θέρμανσης η οποία συνδυάζει:
- την απόλαυση της φωτιάς
- την ασφάλεια
- την μεγάλη θερμαντική απόδοση (70%-80%)
- την οικονομία στο ξύλο
- λιγότερη στάχτη στο χώρο καύσης
Γιατί τα Ενεργειακά τζάκια ζεσταίνουν περισσότερο από τα συμβατικά τζάκια;
Τα ενεργειακά τζάκια εκμεταλλεύονται τις μεταλλικές ή κεραμικές επιφάνειες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της εστίας προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κύκλωμα αέρος. Με τον τρόπο αυτό διοχετεύεται στο κάτω μέρος της εστίας ψυχρός αέρας ο οποίος στην συνέχεια θερμαίνεται στο πίσω μέρος της εστίας του τζακιού, γίνεται ελαφρύτερος και διοχετεύεται μέσω αεραγωγών είτε στο χώρο που βρίσκεται το τζάκι, είτε σε άλλο δωμάτιο της επιλογής σας. Με τον τρόπο αυτό θερμαίνουν έναν ή περισσότερους χώρους.
Γιατί τα ενεργειακά τζάκια δεν καπνίζουν όταν τοποθετηθούν σωστά;
Τα ενεργειακά τζάκια είναι μελετημένα και δοκιμασμένα από τα τμήματα έρευνας των εργοστασίων που κατασκευάζονται με αποτέλεσμα να ακολουθούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά την τοποθέτηση τους καθώς και τις απαιτήσεις των καμινάδων σε διάμετρο και ύψος, με τις οποίες θα πρέπει να συνδεθούν. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει το σωστό τράβηγμα της κάθε εστίας. Σε ορισμένες μάλιστα εστίες υπάρχουν ακόμη και αυτόματα συστήματα τα οποία αυξομειώνουν την έξοδο των καμινάδων ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται η πόρτα ( ανοικτή ή κλειστή).
Τι πρέπει να προσέξω κατά το πρώτο άναμμα του τζακιού;
Τα πρώτα ανάμματα του τζακιού απαιτούν λίγη προσοχή. Το πρώτο άναμμα πρέπει να γίνει ελεγχόμενα, με λίγα ξύλα, χωρίς να δοθούν μεγάλες και απότομες θερμοκρασίες στην εστία. Στο επόμενο άναμμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα ξύλα και να αυξήσουμε σταδιακά τις θερμοκρασίες. Γενικότερα τα πρώτα 8-10 πρώτα ανάμματα πρέπει να γίνουν κατά αυτόν τον τρόπο αυξάνοντας σταδιακά τις θερμοκρασίες από άναμμα σε άναμμα. Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε 2-3 ανάμματα στη διάρκεια της ημέρας αρκεί η εστία να κρυώνει ενδιάμεσα. Φροντίστε ώστε αυτά τα 8-10 πρώτα ανάμματα να γίνουν πριν χρειαστείτε το τζάκι σας ώστε να αντιμετωπίσετε κάποιες μυρωδιές που θα παρουσιαστούν από το χρώμα που υπάρχει στα μέταλλα της εστίας.
Τι ξύλα χρησιμοποιώ στο τζάκι μου;
Η καύσιμη ύλη παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργεία και απόδοση του τζακιού μας. Επιλέξτε λοιπόν το είδος ξύλου που επιθυμείτε και προμηθευτείτε το έγκαιρα ώστε να είναι στεγνό και ξερό. Συνήθως μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκουμε στην αγορά ικανοποιητικά ξερό ξύλο. Πρέπει να σημειωθεί πως το ιδανικό ξύλο είναι αυτό που έχει κοπεί από δέντρο προ διετίας, καθώς και ότι έχουμε σοβαρές διαφορές στην θερμαντική απόδοση εναλλάσοντας ποικιλίες ξύλων. Για να μειώσουμε την καπνιά (κρεόζοτο), που επικάθεται στα τοιχώματα της καμινάδας χρησιμοποιούμε ξερά, σκληρά ξύλα (ελιά, Δρυ) και αποφεύγουμε τα χλωρά ξύλα καθώς και τα ξύλα από κωνοφόρα δέντρα (πεύκο, κυπαρίσσι).
Με ποιον τρόπο μπορώ να καθαρίσω το κρύσταλλο της εστίας μου όταν μαυρίσει;
Τα τζάμια του τζακιού μπορούν να καθαριστούν είτε με απλά καθριστικά για τζάμια ή εάν έχουν πιάσει πολύ καπνιά με καθαριστικά που χρησιμοποιούμε στο φούρνο της κουζίνας. Τέλος ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού είναι με ένα νωπό πανί βουτηγμένο στις στάχτες.
Το τζάκι είναι πηγή ζεστασιάς και ομορφιάς για το σπίτι.
Εμείς το γνωρίζουμε καλά!!! Εσείς ?
Επισκεφτείτε τις νέες μας εγκαταστάσεις για να γνωρίσετε όλα τα μυστικά του τζακιού.
Ανακοινώσεις
Περισσότερες ανακοινώσεις